11. jun, 2015

TORSDAG 11 juni, 8 dager uten metadon SÅ GODT SOM FRISK!

 

I går var jeg endelig tilbake på jobb. Jeg hadde noen dager bak meg som jeg håper jeg aldri mere i livet må gå igjennom. det som skjer inni en kropp når metadonen går ut, er det vanskelig å forstå for noen som ikke har opplevd det.

Hvordan klienter i LAR-systemet har overlevd tvangs-nedtrapping på høye doser metadon som de har fått over år; som de har fått 5-7-10 dager på nedtrappings-regimet til LAR, er for meg et scenario som skremmer meg mere enn noe annet. Noen har ikke overlevd, andre forteller om et større forbruk på dop enn noen sinne for å stoppe de vanvittige smertene som kommer som følge av meadonbruken. En mor forteller om hvordan dattera ble tatt av metadon på 24 timer; og hvordan de ringte sykehuset 113 ganger de neste 16 ukene, og der de måtte ligge 3 voksne mennesker oppå henne da abstinensene var værst. Det var ingen hjelp å få noe sted, for dattera var bannlyst i LAR; hun hadde hatt et benzo-bruk mens hun gikk på metadon. Dette var straffen.Det ble gitt beskjed til sykehuset at det ikke skulle gis smertelindring. Jeg har selv lest journalen.

Selv har jeg etter 2,5 års nedtrapping på omtrent samme dose som denne jenta, og etter svisjen fra 10 mg metadon, fått øke fentanylplasteret opp til ca 50 mg, som var den rette dosen for at jeg ikke kjenner abstinens. Det viste seg at jeg fikk et stress-utløst migreneanfall som begynte å bygge seg opp lørdag, og slo ut på mandag. De dagene ble smertefulle, og jeg forstod ikke hva som skjedde. Men med min tidligere fastlege som har ringt meg hver eneste dag, og som jeg selv kan få tak i pr telefon 24/24, fikk han meg straks i behandling for det dr Knut Krogstad på Lade behandlingssenter og min nye lege forstod måtte dreie som et migreneanfall. Å få det midt oppi en abstines-situasjon, var så vondt og jeg tenkte at om jeg hadde hatt noe her nå, metadon eller Dolcontin, hadde jeg hivd neppå for å stoppe det som gjorde så vondt. Godt jeg ikke har noen ekstra-flasker metadon; de sa jeg fra meg, jeg kjenner dette ABSTINESDYRET fra tidligere år, og vet hvor lett ting kunne utviklet seg til at jeg plutselig gikk på både metadon og fentanylplaster.

SÅ KOM GJENNOMBRUDDET; i går morges da jeg våknet, var jeg nesten FRISK. OG jeg kunne dra noen timer rett på jobb, og dette var viktig å få til. For i dag skulle jeg følge en sjuk jente til sin nye fastlege for første gang.

I dag er jeg lettere abstinent, men bare pytt-pytt-abstinent, herregud! Jeg skal bytte plaster, og det skjer på legekontoret i Hommelvik. Jeg og dr Knut Krogstad har inngått en avtale om tett samarbeid slik at han eventuelt kan bruke denne behandlinga også i andre pasientforløp med avrusning på metadon. For å sikre denne informasjonen han får fra meg, har jeg foreslått selv å ta overvåka urinprøver, og oppmøte på legekontoret hver 3 dag. Det gjør jeg med glede; slik jeg ser det reddet DR Knut Krogstad mitt liv, og jeg donerer lett 3-4 mnd til forskning, hvis man kan kalle det det. Det er i værtfall slik at man ikke har mye data på dette, og slett ikke noe informasjon om bruk av Fentanylplaster etter avrusning på metadon. 

Det er godt å leve; i går kjente jeg meg så glad, jeg satt hele tiden å smilte, jeg må ha sett ut som en idiot! Jeg kjente på en glede inni meg, som er så stor, og som jeg ikke har kjent på mange år, ikke på denne måten.

Nå går det fremover.