19. okt, 2015

MANDAG 19 oktober- Slik gjorde vi det.

Det kjennes fremdeles både ømt og uvant.

15,5 år på tunge opiater i medisinsk behandling i form av 1,5 år fra 1999-2001 på kvote på 100 mg Fentanylplaster i påvente av oppstart i behandling i LAR i 2001; deretter 13,5 år på metadon.

På LADE for 2 uker siden  skjedde følgende;

jeg hadde sluttet med metadon 4 juni. Da startet opptrappingen på fentanylplaster som endte opp i et bruk på 75 mg pr time. Det var høyere enn ønsket fra teamet mitt på Lade Behandlingssenter i Trondheim, jeg sleit som bare det med disse plasterne. Jeg følte at jeg kokte, men det var dog bedre enn de abstinensene som lå under det hele som jeg fikk kjenne hver gang jeg forsøkte å redusere.

Etter 3-4 mnd var tiden moden for å trappe ned, jeg kjente ikke abstnenser før jeg var nede i 25 mg, og det var på dette forbruket jeg kom inn på Lade for to uker siden. Da fjernet vi plasteret, det skulle gå 24 timer før de turte å sette meg over på en lav dosering 2 mg subutex.

Den natta gikk det galt; i 02-tiden stod jeg i et fyrverkeri av smerter som kjennetegnes ved for rask nedtrapping av fentanyl. De ringte opp min ansvarlige lege midt på natta, og det ble forskrevet  30 mg Dolcontin x 2. En time etterpå sov jeg.

Så måtte vi vente nye 14 timer på første dosering buprenorfin.

Jeg fikk hver eneste dag 3 ganger daglig Catapresan, Orfiril og Sandox for å forbygge kramper og uro.

Inntaket av 0,2 mg Subutex løftet meg opp i himmelen! Jeg kunne ikke tro det var sant, for en medisin.

I mitt tilfelle; litt for godt; jeg kunne få bruke inntil 6-8 mg de neste dagene; men jeg kjente at det ble viktig å ikke bruke tid på å ha det for godt ganske enkelt. Jeg kjente at Subutex kunne blitt min nye metadon. 

Jeg har alltid ment at metadon i riktig dosering er et godt substitutt-medikament, det er utvilsomt subutex også, som jeg tidligere har brukt i 3 mnd. 

5 dager på 2 mg subutex, deretter 2 dager på 1 mg, så i null på torsdag.

 Smellen kom på lørdag, dag 3 er ofte en ugrei dag for alle som slutter etter bruk av medikamenter om det er legalt eller illegalt.

Jeg klarte ikke gå opp trappene i dette huset vi bor i som er bygd over 4 plan i åssiden her på vikhammer. Jeg LÅ. Og svettet. Tung som 100 år i kroppen, og jeg tenkte; er det slik jeg vil måtte få det i dagene som kommer?

Dr Knut Krogstad på Lade hadde gjort det veldig klart hva som ventet meg den neste uka, det kunne gå tålelig bra, men også tålelig dårlig. Så han gav meg igjen sitt private telefonnummer; med beskjed om ; ring uansett hvis det skjer noe du ikke klarer å stå i! Dette var til å LIGGE I, jeg visste at dette MÅ jeg igjennom, det er bare å ligge så lenge det tar. Jeg er heldig jeg som har Rolf , min ektefelle. Uten han hadde ikke jeg stått ut dette løpet som har vært en størrelse for stort for meg gjentatte ganger. 

Så var det søndag morgen; og jeg kjente det nmed en gang; alt var bltt bedre! Det var mulig å komme seg ut på en times tur på en flott høstdag denne helgen, det gjorde så godt!

I dag skal jeg forsøke meg på jobb; endelig ! Herfra går det bare en vei, og det er oppover, bortover og frem!