26. feb, 2016

Fredag 26 februar. Brevet fra Bodø.

Dette brevet er sitert her på min blogg på oppfordring av EKTEPAR.

Hei Siri.

Jeg og min kone har gått på metadon siden april i 2000. Vi begynte å trappe ned dagsdosene som da var på 160 og 140 mg metadon i september 2014. vi hadde hørt at de siste 30 mg var den verste perioden og bestemte oss for å trappe ned denne siste etappen på Sigma Nord.

Vi ble oppstartet i LAR (dengang MARIT) av dr Nordstrand som de to første fra Nord-Norge og dr Nordstrand fortalte oss at metadon var løsningen og at det ikke fantes bivirkninger. Vi trodde på alt vi ble fortalt om metadon den gangen.

Etter 4 år med reine urinprøver ble vi overført tilbake til hjemmekommunen vår der vi bodde fra 1995 til 2012. Vi fikk nå utlevert metadon hver 14 dag av hjemmesykepleien.

De første årene var vi i relativt god form. Vi elsker friluftsliv og var daglig ute på lange turer. Hver høst plukket vi alt som var av bær i store mengder, vi fisket og drev bruktbutikk til inntekt for barn og unge i kirken.

Da vi begynte med metadon valgte vi å være ærlige om dette, og vi stod frem i avisa Nord Salten, Nordlandsposten og til NRK Nordland. Responsen var nesten utelukkende positiv; sikkert fordi alt vi hadde gjort i kommunen gjennom år. Min kone drev kafeen ved Knut Hamsunds barndomshjem og selv jobbet jeg som guide.

Vi startet vår ruskarriere først etter fylte 30 år. Min kone lider av en rekke somatiske sykdommer; Morbus Crohns sykdom, en alvorlig mage-tarm sykdom som gir betennelse fra spiserøret til endetarmen og er operert 7 ganger for dette. I tilegg er hun operert for livmorhalskreft, og begge nyrene er fulle av nyresteiner. Hun har vært på knusing av disse steinene 4 ganger. I 2015 ble hun operert fordi nyrebekkenet hadde utvidet seg.  i tilegg knakk hun lårhalsen i 2014. I tilegg har hun gallestein og fikk diabetes i 2005. (noe vi tror skyltes bruken av svært høye doser med metadon)

Kjellaug sin avhengighet av medikamenter startet i yngre år på grunn av behovet for smertestillende knyttet til sykdomsbildet hennes. På et tidspunkt gav legen henne en ny medisin som kom på markedet; Temgstic. Denne skulle ikke gi avhengigeht og Kjellaug fikk over tid skrevet ut inntil 30 tabletter til daglig bruk.

 

Kjellaug ble avhengig av Temgestick via fastlege på grunn av det helhetlige somatiske bildet og  behovet for smertelindring. Da fastlegen får en forståelse av at hun var blitt avhengig av disse tablettene, fikk hun påska på å trappe seg ned. Kjellaug hadde ansvaret for 2 barn, hun var mamma på heltid med husarbeide og matlaging og alt som følger med å være foreldre. Hun ble så sjuk etter å ha brukt Temgestick over så lang tid, at det endte med å kjøpe på det illegale markedet. slik startet Kjellaug sin ruskarriere i en alder av 30 år.

Ketil sin somatiske helse; knær som burde vært operet for iværtfall 5 år siden, Artrose, kalkavleiringer, små brudd i ryggen; såkalt Inoperabelt. Hodepine som kan være migrene som han har slitt med siden han var 10-15 år og som han får med jevne mellomrom og varer fra 4-10 dager.(lyd og lysømfintelig, kvalm, stiv nakke, veldig sterk hodepine)

BEGGE har en svært dårlig tannhelse med alle de problemene dette medfører.

Ketil jobbet som portør ved Bodø sykehus og etter et ekteskapsbrudd begynte han med illegale medikamenter, hasj og etterhvert også amfetamin.

De møttes i 1994 og siden har de holt sammen. De beskriver det som kjærlighet ved første blikk.

I AUGUST 2015 møter de op på SIGMA Nord for å starte den siste nedtrappingen på metadon, de stod da på 30 mg metadon begge to. Legen på senteret sa at han aldri hadde behandlet klienter på nedtrapping som hadde brukt metadon over så mange år som dem tidligere. De fikk aldri tilbud om medikamentell behandling etter seponering av metadon, ei heller informasjon om hvilken situasjon de ville befinne seg i med fare for organsvikt og overdose på grunn av de sterke abstinensene som ville komme.

Vi ble trappet ned alt for fort; deretter skrevet ut til ingen ting. Vi ble så sjuke som vi aldri noen sinne kunne forestille oss, og vi sov gjennomsnittelig 1,5 til 3 timer pr natt. Kjellaug gikk ned 10 kg, Ketil 13 kilo på 4 måneder. Kjellaug lå å sparket i veggene. Abstinensene var hinsides. Kjellaug kollapset og ble hentet av ambulanse, og på sykehuset konstanterte de at kollapsen skyltes mangel på søvn.

Vi spurte etter hjelp, men ingen leger ville hjelpe oss siden vi var LAR-pasienter, og " normalt hørte til under LAR" og derfor kunne vi ikke få medisiner mot abstinenser og søvnmangel. Vi ble formelt skrevet ut av LAR 4 uker etter seponering av metadon. (august 2015)

Fra januar 2015 er Kjellaug sendt med både redningshelikopter og ambulanse etter at hun fallt helt sammen i forbindelse med nedtrappingen på metadon. Ketil la puter under hodet hennes og ringte 113. Det ble konstantert SEPSIS (urinen hadde gått ut i blodet) og denne tilstanden har hun hatt 2 ganger tidligere.

Ketil og Kellaug; Vi er atypiske narkomane; ikke har vi gjort innbrudd, ikke har vi stjålet og vi har begge levet et tilnærmet normalt liv i over 30 år. Kanskje er det derfor vi blir starffet så hardt; eller er det slik de straffer mange av oss. Det vil si; jeg har sittet å snekret paller på Verdal en gang etter bruk og besittelse av hasj i 10 dager. Det er det. vi har vært tilstede som foreldre så godt vi har kunnet, og ønsker nå bare å få leve i fred og ro på våre eldre dager sammen med barn og barnebarn.

Vi blir sjukere og sjukere. Jeg er redd for at Kjellaug ikke overlever. Kan du hjelpe oss?